Vizsgadrukk a tanároknál is?

Már-már hagyomány, hogy minden vizsgaidőszakról kikérdezzük a diákok és a tanárok véleményét. Évről-évre változó, és ez most sem volt másképp. Bevallom őszintén, hogy picit elaludtam a rovatfoglalásnál és későn értem be a szerkesztőségbe, így maradt rám a diákok helyett a tanárok kérdezése. De nem is húzom tovább a szót, jöjjön néhány kedves tanár néni és tanár bácsi szavai.

1. Mit gondolnak az idei vizsgaidőszakról, és magukról a vizsgákról? Minden évben mások persze, de most ez miben nyilvánult meg önöknek? 
Erdős K. I. Julianna:  Erre a kérdésre érdemleges választ nem tudok adni, hiszen ez volt itt az első évem, és így az első vizsgaidőszakom is, bár meg kell mondjam, a vizsgázók száma szerintem nagyon minimális volt.
Markovits István: Számomra minden vizsgaidőszak egyforma, mivel minden évben ugyanazt várom el egy sikeres vizsgához. Nem elég a lexikális tudásról tanúbizonyságot tenni, a diákok problémamegoldó-képességét is felmérem, mert a kettő együtt biztosítja, hogy valóban hasznos tudásra sikerült-e szert tenniük.
Kahlil L. Rochard: Idén kreatívabb vizsgákat írtam ki, ami sokkal inkább a személyes véleményekre, képzeletre, gondolatokra épült, mint a teoretikus tudásra.
Alexandra Rachel Hanna Krise Flaviu: Idén úgy érzem, hogy az anyai érzéseim eluralkodtak rajtam, mert az első négy vizsga könnyűnek mondható volt, az ötödévesekkel picit talán rútul bántam, de ha már egyszer záróvizsga, akkor had érezzék, hogy tényleg lezárul egy szakasz az életükben. Igaz, hogy nem született kiváló náluk, de örömömre szolgált egy vizsga, méghozzá Jimnie Meccoy-é, aki messzemenően a legjobban teljesített az ötödéven nálam. Örülök továbbá, hogy az alsóbb évfolyamokban az első körben csupán egyetlen diáknak nem sikerült a vizsgám.

2.Úgy sikerültek a végeredmények a saját tantárgyaiknál, mint azt várták, remélték? 
ARHF: Bevallom egyszerre számítottam jobbra is, rosszabbra is. Örülök, hogy kevés a bukás, azonban azt reméltem, hogy több kiváló vizsga fog születni.
KLR (egybevonta a harmadik kérdéssel is): Meglepően jó, majdnem mindenki Kitűnőre vizsgázott- a leggyakoribbak a helyesírási és stilisztikai hibák voltak, illetve akadtak, akik érezhetően sietősen írták. Azonban ez- a GYNT vagy egyéb, hosszú és igényes vizsgákat tekintve- érthető és örülök, hogy ennyi ember vette a fáradságot, hogy foglalkozzon ezzel a tantárggyal, ami számára egyáltalán nem fontos vagy gyakorlati haszonnal bíró.
M.I: Kifejezetten elégedett vagyok az eredményekkel, nyolc diákom is kiváló minősítést szerzett. A harmadik évfolyam emelkedett ki, ők 82%-os átlagot értek el, de minden sikeres vizsgázót dicséret illet, százaléktól függetlenül.
EKIJ: Hát mondhatom, hogy nem volt se pozitív, se negatív, se semleges visszajelzésem. Mivel elég kevés diákom van, és választani lehet, a tárgyat senki sem választotta, hogy vizsgázna belőle.

3. A diákokról mi a véleményük? Önök szerint, ők most idén hogyan álltak hozzá az egészhez? 
ARHF: Úgy vélem, idén határozottan jobban álltak a vizsgákhoz, mint tavaly. Tavaly nagyon sokan elszúrtak egy olyan könnyűnek mondható tárgyat, mint az Önismeret.
M.I: Összességében elégedett vagyok a diákok hozzáállásával, aki becsületesen felkészült, annak nem jelenthetett gondot, hogy átmenjen. Néhányan talán megijedtek a vizsgasortól, de minél jobban meg kell dolgozni érte, annál édesebb a siker.
EKIJ: Volt, aki szorgalmas volt, és odatette magát, a kevésbé kategóriások csak sejthetők, róluk nem tudok nyilatkozni, minden esetre szerintem legtöbben a minimum elérésére törekedtek. Remélem sikerült mindenkinek a vizsgaidőszak. -mosolyog-

4. És pár szösszenet, ugyebár, már-már szokásos: Tudnának idézni az idei vizsgákból aranyköpéseket, igazi gyöngyszemeket, amiken hol a fejüket fogták, hol sírtak a nevetéstől vagy egyszerűen csak annyira telibe talált?  (Névtelenül akár, hiszen a személyiségi jogok és satöbbi…)
ARHF: Idén a kedvenc aranyköpéseim a házak jelmondataiból születtek. A legjobbakat én is szeretném majd közzétenni a tananyagom plusz adalékaként. Persze ezek közül nem mind kacagtatni való, de érdekes, hogy mit gondolnak egymásról vagy épp saját magukról a tanulók. (Éppen ezért csak keveset mutatok itt meg nektek a listából -a szerk.)

Eridon:
Látod ott azt a nagy tömeget? Igen, igen, én vagyok középen!
Felnőni? Ugyan miért?
Az élet színes, hát légy színes te is!
Minden érdekel, ami a világon van; pletykák, sztorik, minden ami vicces!
Gyermeki bájjal rendelkezek, ezen felül lelkes és vidám vagyok; a társaság lelke.
Négy ember ha összefog, kőből is virágot hajtat.
És üvölts, és táncolj és mozogj, csinálj bármit, csak lássam rajtad, hogy élsz!

Levita:
Ne vágj át, mert nem felejtek!
Alkotni csak érzelmekkel lehet!
Ne hordd a szíved a zsebedben!
Minden kérdésre ott van a válasz a fejedben, csak én tudom, hogy merre keressem.

Navine:
Nincs olyan, hogy tökéletes. Mindig lehet még jobb.
Nem vagyok döntésképtelen, vagy mégis?
Inkább légy csendes társ, mint hangos ellenség.
Hiába magyarázod, úgyis tudom, hogy a maják nyernek.

Rellon:
Én majdnem tökéletes vagyok. Hiányzik belőlem a hiba!
Osszuk ki a feladatokat. Én leszek a vezető!
Mit adsz nekem azért, hogy barátodnak mondhatsz?

M.I: Komolynak szánt válaszon nem szokásom nevetni, a próbálkozást többre tartom, mint az üresen hagyott papírt. Így csak néhány meglepő, többeknél is előforduló hibáról tudnék beszámolni, kettőt hadd emeljek ki ezek közül.
Nem egy diáknak okozott gondot megállapítani, hogy a kviddicspályán nem három, hanem hat pózna található. A másik visszatérő hiba a negyeddöntő fogalmának téves értelmezése volt, ugyanis sokszor a legjobb négy között játszott mérkőzéssel azonosították, pedig ez esetben már elődöntőről beszélünk, a negyeddöntőt pedig egy körrel korábban, a legjobb nyolc között játsszák.
De akkor itt hagyom abba, mert feltételezem, hogy a kérdés nem egy száraz választ hivatott előidézni.

EKIJ: Ebben sajnos a fent említett indokok miatt nem tudok neked segíteni. Talán majd jövőre.

Ennyi volt mára a mesesaroknak nem mondható valós tényeken alapuló tanárokról szóló kérdősor. Találkozunk jövőre, de addig is sok pihenést és rengeteg edictumi olvasást kívánok mindenkinek!
Puszi:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s