Így karácsonyoznak tanáraink

Idén szerettem volna megtudakolni, hogy hogyan ünnepelnek a tanári kar tagjai. Néhányan válaszoltak is a kérdésemre, így az alábbiakban ezeket olvashatjátok.

Antonie Holden:

Nálunk minden a megszokott mederben fog folydogálni.
Az ünnepi menü sem valami hajj de, hiszen húsimádó karaj, sajtos-baconos rakott csirke, malaccomb jamaicai módra, és töltött káposzta, diós és mákos bejgli, illetve cseh krémes kísértében. Levesként egy kis aszalt szilvás borlevest terveztem.
Érdekesség, hogy az esti filmek végét mindig elalszom Wink

Eugene Carnage:

Mivel nincs ismert élő rokonom, azt kell mondjam, a Karácsony és más hasonló, hagyományosan családi berkekben töltött ünnepek nem igazán játszanak központi szerepet az életemben. Ám ahelyett, hogy otthon búslakodnék, mondhatom, immár szokásommá vált az utazás az ünnepi szezon alatt. Ilyenkor kiválasztok egy általam még nem ismert, nem látogatott várost, és ott töltöm el az ünnepi időszakot. Ily módon részese lehetek annak, ahogy az adott helyen ünneplik a Karácsonyt; figyelem a helyiek szokásait, új emberekkel ismerkedek meg. Mások élettel teli mosolya immár sok éve megment attól, hogy magányosan teljenek az ünnepek. Mindebből fakadóan természetesen mindig a helyi specialitásokat próbálom ki.

Gróf Wickler György:

A karácsony az egyetlen ünnep, melyet a kastélyon kívül töltök, ilyenkor hazalátogatok a családi házba, hogy az ünnepet a gyermekeimmel, Zsófival és Vincével, illetve Vince feleségével és az unokáimmal, Sárával és Bencével töltöm. Ezek a napok a karácsonyi mesék, a nevetés, a finom illatok jegyében telnek. Amikor mindenki hazatér a házból kilátogatok a feleségemhez, majd visszatérek az iskola falai közé.

Kahlil L. Rochard:

Általában  legalább a három ünnepi napot otthon töltök – ami a vacsorát illeti, mivel a halon kívül semmiféle húst sem eszek, így általában pisztrángot vagy pontyot kapok, egyébként a karácsonyi menü elég változatos. A szüleim a föld számos országában jártak, így a klasszikus mákos guba mellett tradicionális a borscs és a krumplisaláta, a rántott pulyka vagy épp más érdekességek. Süteményből mézes gerbaud, mandulatorta, ischler-fánk és gesztenyés mignon készül főleg, de ha futja az időből, a szaloncukor is házilag készül.
Magasságom miatt rám hárul a szekrények tetejének takarítása és a fa díszítése, így kiveszem a részem a házimunkából. A konyha közelébe nem nagyon engednek, mivel egyrészt elefánt a porcelánboltban effektust idézek elő, másrészt még nyersanyagként hajlamos vagyok megenni a készülő édességeket.
Az ünnepek leginkább nyugalomban, békességben telnek- mivel most már mindketten felnőttünk és máshol élünk, az együttléten van a hangsúly. A családban mindenki legalább egy hangszeren játszik, így ez is közös szórakozás a csendes estéken.

Kékessy Fédra:

A karácsony menete nálunk sajátos, de az első nap, mint a mugliknál is, szűk családi körben zajlik.  A szüleim sokat adnak a formalitásra és a tradíciókra, és szorgalmasan ápolják a kapcsolataikat is, ezért az ünnep második napján a Fővárosi Mágusok Szövetségének karácsonyi vacsoráján vesznek részt minden évben. Mi nem Krisztus születését ünnepeljük ezen a napon, mint a vallásos muglik, hanem a téli napfordulót, a fény születését, mely analógiájában megegyezik az előzővel, mégis más. Nem is fenyőfát díszítünk, hanem általában tölgy vagy bükk fiatal hajtását rügyeztetjük ki mágikus úton vagy fűzfa gallyat, attól függően, hogy a megújulás mely aspektusát kívántuk ezzel erősíteni. Van olyan is az általam ismert mágusoknál, akik babért vagy borostyánt tesznek vázába, illetve ezzel díszítik otthonaikat. Mindkettő a megújulás és az újjászületés, a körforgás jelképe s ez a szimbolikus ág adja meg az ünnep jellegét. Az ételeinkben is ez a szokás köszön vissza. Általában ilyenkor előnyben részesülnek a növényi magvak, mint az újjászületés hordozói.
Idén a kastélyban fogok ünnepelni. Gyertyát biztosan gyújtok majd, mert az az ünnep elmaradhatatlan része, és mint maga a fény, jelképezi, hogy ettől a naptól kezdve hosszabbodnak a nappalok, mert a fény legyőzte a sötétséget. De csak ilyen szerényen, visszafogottan ünneplek. Iskolai feladataim is lesznek a szünetben, mert az élet nem áll meg, de pihenésre és elmélyülésre is szánok majd időt.

Szendrei Véda:

A mi karácsonyunk a testvériség jegyében szokott telni. Részben a lengyel testvéreink hagyományait követjük, részben pedig a saját, magyar szokásaink szerint ünneplünk. Igaz, alapvetően is felfedezhetőek hasonlóságok a két nép karácsonyi szokásait illetően.
Mi annyira nem vesszük komolyan a dolgot, hogy 12 fogás legyen az asztalon- nem győznénk megfőzni, viszont nálunk is rengeteg halételt eszünk, gombát, és az elmaradhatatlan céklalevest. Az édesanyám csinálja a legjobban a világon, de a lányok csak fújoznak. Aki nem ebben nőtt fel, annak talán tényleg érdekes lehet az íze. De a hagyomány szerint kötelező mindenbe belekóstolni. Vacsora után karácsonyi dalokat éneklünk- természetesen 2 nyelven, majd jön az ajándékozás, ami után együtt elmegy a család az éjféli misére, a pasterkára.
Hagyományosan édesanyáméknál ünneplünk, Lengyelországban, minél nagyobb családi körben. Karácsony első és második napján pedig bejárjuk a tágabb rokonságot, barátokat.

Somlói Sarolta Sára:

Mivel zsidó vallású vagyok, ebben az időszakban a Hanukah-t ünneplem, sajnos azt is magányosan, mivel nagyon régóta nem akadt olyan társ, akivel megoszthattam volna ezt az ünnepet. A karácsony ennek ellenére fontos nekem, és mióta a kastélyban vagyok, leginkább az okoz örömet, ha buzdíthatom a diákokat készülődésre, ajándékozásra, és látom az örömüket. Idén volt szerencsém meglátogatni két kedves diákot, akik igazi karácsonyi menüvel lepték meg a Levitát.

Szentirmai Auróra:

Nálunk ennyi év után is kissé feszültek a családi karácsonyok, ami a férjem és az apám jó viszonyának tudható be. Még mindig nem tudta túltenni magát az édesapám a házasságunkon, hogy a három gyerekről ne is beszéljek. A kicsik szeretik az ünnepeket, mindig nagyon részt akarnak venni a készülődésben, ez persze azt eredményezi, hogy évről évre kevesebb dísz jut a fára. Anyukám már huszadikán elkezdi előkészíteni az ünnepi menüt, amit már jó ideje nem számolok, hogy hány fogásból áll. Az biztos, hogy januárra mindenkinek új ruhatár kell, mert a szülők szeretik túletetni a gyerekeiket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s